Çinli teknoloji devi Alibaba tekrardan yapılandırılıyor

By | April 14, 2023

Çinli teknoloji devi Alibaba tekrardan yapılandırılıyor

Çin’in en büyük teknoloji şirketlerinden Alibaba’nın tekrardan yapılandırmaya gideceği bildirildi.

Çinli teknoloji devi Alibaba yeniden yapılandırılıyor

Firmanın sahibi olduğu South China Morning Post gazetesinin haberine gore, Alibaba Üst Yöneticisi (CEO) Daniel Cang Yong, çalışanlara gönderilmiş olduğu mektupta, firmanın çatı holdingden bağımsız etkinlik gösterecek 6 iş grubuna bölüneceğini deklare etti.

Buna gore, Alibaba’nın amiral gemisi niteliğindeki e-ticaret platformları Taobao-Tmall, bulut bilişim hizmetleri sağlayıcısı Cloud Intelligence, akıllı lojistik hizmetleri sağlayıcısı Cainiao Smart Logistics, dijital iş çözümleri alanında etkinlik gösteren Global Digital Business, mahalli teknoloji hizmetleri sağlayıcısı Local Services ve medya ile eğlence sektörü girişimlerini kapsayan Digital Media and Entertainment grupları, bağımsız yönetilen firmalar olarak etkinlik gösterecek.

Yeni yapılanmayla her iş grubunun piyasada bağımsız etkinlik göstermesi, rekabet için kendi yolunu çizmesi ve halka arz dahil finansman mevzusunda kendi kaynaklarını yaratması hedefleniyor.

Cang, mektupta, yeni yapılanmayla holdingin aracı ve geri ofis işlevlerinin azaltılacağını belirterek, “Bu dönüşüm işletmelerimizi daha atik hale getirecek, karar alma sürecini güçlendirerek piyasadaki değişimlere daha süratli tepki vermemizi sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

“1+6+N” formülü ile açıklanan yeni yapıda, çatı tüm ortaklık şirketi korunurken; 6 iş grubu, kendi karından ve kaybından görevli, araştırma-geliştirme, işe alma-işten çıkarma şeklinde operasyonel kararları almada bağımsız birer CEO tarafınca yönetim edilecek. “N” ise firmanın kuracağı ihtimaller içinde yeni girişimler ve ortaklıkları ifade ediyor.

Yeni yapıda Cang çatı holdingin yanı sıra CEO olarak bulut bilişim biriminin başlangıcında olmayı sürdürürken, Trudy Dai e-ticaret platformlarının, Yu Yongfu mahalli teknoloji hizmetlerinin, Van Li akıllı lojistik, Ciang Fan küresel dijital iş ve Fan Luyuan dijital medya birimlerinin yönetimini üstlenecek.

ALPHABET’İ ANDIRIYOR

Ortalama 200 bin çalışanı olan, piyasa kıymeti 250 milyar doları aşan firmanın tekrardan yapılanması, firmanın 1999’daki kuruluşundan bu yana geçirdiği en büyük kurumsal dönüşüm olarak görülüyor.

Alibaba’nın yeni yapısı, ABD’li web şirketi Google’ın süre içinde büyüyen ve çeşitlenen operasyonlarını tekrardan düzenlemek için 2015’te çatı holdingi “Alphabet”i kurarak oluşturduğu şirket yapılandırmasını çağrıştırıyor.

Alphabet çatısı altında, Google’ın arama motoru, sıhhat verisi, bulut bilişim, araştırma-geliştirme, yatırım ve ana para birimleri ayrı firmalar olarak yapılandırılmıştı.

JACK MA SONRASI

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, 2018’de Yönetim Kurulu Başkanlığından ayrılarak şirketteki yetkilerini devretmişti. Ma’nın Çin hükümeti tarafınca şirketten el çekmeye zorlandığı öne sürülmüştü.

Şirketten ayrılmasının arkasından Alibaba’nın da ortak olduğu, dijital ödeme hizmeti Alipay’i ve bağlantılı varlıkları bir arada toplayan Ant Grup’u kuran Ma, bu senenin başlangıcında meydana gelen hisse düzenlemesiyle oradaki denetim haklarını da devretmişti.

Ma, Ekim 2020’de Çin’deki piyasa düzenleyici kurumları ve kamu bankalarını eleştiren konuşmasının arkasından gizemli şekilde ortadan kaybolmuş ve uzun süre kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Olayın arkasından Ant Grup’un, Ekim 2020’de Hong Kong ve Şanghay borsalarında yapmayı organize ettiği, 39,7 milyar dolar gelir getirmesi beklenen ikili halka arz, hükümet tarafınca durdurulmuştu.

Çin hükümeti, web ve teknoloji şirketlerine yönelik denetimleri ve düzenleyici müdahalelerini 2020 sonundan itibaren artırmıştı. (AA)