ABD’den vatandaşlarına davet: Rusya’yı terk edin

By | April 14, 2023

DUVAR – Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD’li Moskova muhabiri Evan Gershkovich’in Rusya’da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmasına sert tepki gösteren Washington vatandaşlarına yeni bir davet yaparak acilen Rusya’yı terk etmelerini istedi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusya’da bulunmasının derin bir endişeye niçin bulunduğunu açıkladı.

Kirby, Gershkovich’in gözaltına alınmasını ve hakkında iddiaları şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek, Rusya’nın gazetecilere yönelik kapsamlı bir operasyon düzenleyeceğiyle ilgili herhangi bir uyarı ve işaret almadıklarını söylemiş oldu. Kirby, bunu söylemek için erken bulunduğunu kaydetti.

ABD daha ilkin Rusya’ya gezi etmemeleri mevzusunda vatandaşlarını uyarma etmişti.

NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB), 31 yaşındaki ABD vatandaşı Gershkovich’in Ural Dağları’ndaki Yekaterinburg kentinde gizli saklı informasyon elde etmeye çalışırken gözaltına alındığını belirtti.

FSB, “ABD hükümeti çıkarına casusluk yaptığından şüphelenilen” Wall Street Journal muhabirinin edinmeye çalmış olduğu bilginin, Rus ordusuna bağlı şirketlerden birinin faaliyetleri mevzusunda bulunduğunu bildirdi. FSB, Gershkovich’in Rusya Dışişleri Bakanlığının gazeteci olarak emek harcama akreditasyonu verdiği adlar içinde yer aldığını açıkladı.

FSB, Wall Street Journal’in Moskova bürosunda çalışan Gershkovich’in ne vakit gözaltına alındığını duyurmadı.

WSJ: BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKIN

WSJ, Gershkovich’in gözaltına alındığının ortaya çıkmasının peşinden Reuters haber ajansına gönderilmiş olduğu yazılı açıklamada, Rusya’dan muhabirlerinin bir an ilkin özgür bırakılmasını talep etti. Gershkovich’in güvenliğine ilişkin “derin kaygı duyduklarını” belirten WSJ, “Evan ve ailesiyle dayanışma içindeyiz” açıklamasında bulunmuş oldu.

Gershkovich’in, Ukrayna’da Rusya için savaşan paralı askerleri görevlendiren Rus güvenlik şirketi Wagner’le ilgili araştırma yaptığını bildiren Sınır Tanımlayan Gazeteciler (RSF) örgütü de ABD’li gazetecinin gözaltına alınmasının “misilleme şeklinde göründüğünü” açıkladı.

RUS HÜKÜMETİ: SUÇÜSTÜ YAKALANDI

Rusya Dışişleri Bakanı Maria Zakharova ise Gershkovich’in, mesleğini “gazetecilikle ilgisi olmayan faaliyetleri” gizlemek için kullandığını ve “suçüstü yakalandığını” iddia etti.

Kremlin de mevzunun FSB’yi ilgilendirdiğini, sadece Gershkovich’in “suçüstü yakalandığını” bildiklerini belirtti.

Rusya’da casusluk suçu, 20 yıla varan hapis cezaları öngörüyor.

Wall Street Journal gazetesinde Rusya ve Ukrayna ile ilgili haberler meydana getiren Gershkovich’in geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan son haberi, Batı’nın uyguladığı yaptırımların etkisiyle kötüye giden Rus ekonomisi üzerineydi.

Sovyetler Birliği’nden ABD’ye göç eden bir aileden geldiği için Rusça da bilen Gershkovich, WSJ’den ilkin Moskova’da AFP haber ajansı muhabiri olarak çalışıyordu. Daha ilkin ise İngilizce gösterim meydana getiren The Moscow Times haber sitesi için muhabirlik yapıyordu. (DW Türkçe)